قهوه یکی از محصولاتی است که در کشور ما طرفداران بسیار زیادی دارد. از آن جایی که امکان تولید آن در داخل کشور وجود ندارد، تمام نیاز به این محصول، از کشورهای دیگر تامین میشود. بیشترین اقلام وارداتی قهوه کشور شامل قهوه سبز، قهوه خام، پودر قهوه و در نهایت قهوه برشته شده است. با توجه به شرایط موجود بسیاری از تجار علاقمند به واردات قهوه هستند. اما چگونه؟
بزرگترین تولید کنندگان قهوه جهان
در حال حاضر قهوه در لیست محصولات تولیدی بسیاری از کشورهای جهان قرار دارد که از جمله آنها میتوان به برزیل، کلمبیا، اتیوپی، ویتنام، ترکیه، اندونزی و کنیا اشاره کرد. البته براساس آمارهای موجود در حدود 70 کشور جهان در حال تولید قهوه هستند که در این میان تنها 5 کشور به عنوان اصلیترین تولید کنندگان قهوه شناخته میشوند. در این میان دانه عربیکا و روبوستا جز محبوبترین نوع قهوه در جهان به شمار میروند. دو کشور برزیل و ویتنام در حدود 90 درصد از قهوه روبوستا را تولید میکنند.
چطور قهوه وارد کنیم؟
شاید برایتان جالب باشد که بدانید تجارت قهوه بعد از نفت به عنوان دومین تجارت پر سود در جهان شناخته میشود. برای واردات این محصول قبل از هر چیزی باید شناخت کافی درباره انواع قهوهها داشته باشید. در گام بعدی از آنجایی که این محصول مشمول استاندارد است، باید از وزارت بهداشت مجوزهای لازم برای واردات را کسب کنید.
مصرف سرانه قهوه ایران در چند ساله اخیر افزایش پیدا کرده و در نتیجه این محصول در زمره 10 اولویت وارداتی کشور جای گرفته است. در حال حاضر برندهای مختلفی از انوع قهوهها در بستهبندییهای متنوع وارد کشور میشوند و کشور امارات با صادراتی بیش از 700 تن بزرگترین کشور صادر کننده قهوه به ایران به شمار می آید. کشورهای ترکیه و اندونزی نیز با صادرات بیش از 300 تن در رتبههای بعدی قرار دارند.
هر وارد کنندهای که قصد ترخیص قهوه از گمرک را داشته باشد بعد از دریافت مجوز از سازمان بهداشت دارو باید ضمانت نامه بانکی، فاکتور حمل و نقل، اظهارنامه گمرکی و غیره را دریافت کند. همچنین روی کیسههای وارداتی باید اطلاعات مربوط به کشور صادر کننده و شماره صادراتی ثبت شود.
تعرفه گمرکی برای ترخیص قهوه
تعرفههای گمرکی برای ترخیص انواع قهوهها رقم متفاوتی است. به عنوان مثال برای قهوه خام رست شده، قهوه آماده برای بستهبندی، کافئیندار و بدون کافئین باید تعرفه گمرکی معادل 4 درصد پرداخت شود که سود بازرگانی آن 28 درصد است. با احتساب 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده در نهایت حقوق گمرکی 43 درصد را شامل میشود. البته این مبلغ برای هر سال متفاوت است، به طوری که در برخی سالها این رقم تا سقف 60 درصد نیز افزایش پیدا کرده است.
مراحل و شرایط قانونی ترخیص واردات قهوه
برای اینکه بازرگانان بتوانند قهوه را از گمرک ترخیص کنند باید مراحل قانونی و برخی دیگر از تشریفات اداری را بگذرانند که شامل موارد زیر است:
- بعد از اینکه قهوه وارد گمرک شد باید وارد کننده برای دریافت قبض انبار گمرکی اقدام کند، که شامل اطلاعاتی از قبیل تاریخ ورود قهوه، وزن، نوع بستهبندی و در صورتی که فلهای باشد تعداد کیسهها و … است.
- اسناد و مدارک مورد نیاز برای تایید بانک عامل تهیه شود.
- مدارکی از قبیل کپی کارتبازرگانی، بارنامه، بیمه نامه، ترخیصیه، گواهی مبدا، فاکتور، لیست عدلبندی، پروانه بهرهبرداری، ثبت در سامانه EPL و مجوز ثبت سفارش آماده شود.
- پس از اینکه مدارک مورد تایید گمرک قرار گرفت باید شماره ثبت و کوتاژ جهت انجام مراحل احراز هویت را دریافت کند.
- تکمیل و دریافت مجوزهای لازم برای تایید نهایی مرحله دیگری است که شامل اخذ مجوز از وزارت بهداشت، جهاد، وزارت مخابرات، مالیات و غیره است.
- کالا توسط بازرسان ویژه برای تعیین تعرفه گمرکی مورد ارزیابی قرار میگیرد.
- سند ترخیص به صورت پروانه سبز مورد تایید قرار میگیرد و امکان خروج کالا از گمرک فراهم میشود.
جمعبندی
همان طور که اشاره شد در نخستین گام برای واردات قهوه باید اطلاعات جامعی در رابطه با قهوه در اختیار داشته باشید و در گام بعدی باید با قوانین آشنا بوده و مدارک مورد نیاز برای ترخیص قهوه از گمرک را تهیه کنید. اگر تمام مراحل واردات مطابق برنامه پیش رفت میتوانید پروانه سبز برای خروج کالا از گمرک را دریافت نمایید.