انسان حاضر از دیرباز تمایل به تشکیل اجتماعات مختلف داشته است و برای تامین نیاز های خود اقدام به داد و ستد کرده است. امروزه تهیه نیاز های بشر حالت پیشرفته تری به خود گرفته است و جوامع برای تامین نیاز های خود اقدام به صادرات و واردات کالاهای خود می کنند.
مبادله
این لغت از ابتدا در ادبیات بازرگانی وجود داشته است. امروزه شکل انجام مبادلات تغییر کرده است ولی ماهیت آن ها نیز با هم مشابه هست. در گذشته و قبل از به وجود آمدن وجه رایجی به نام پول مبادله صرفا از طریق داد و ستد انجام می شد ولی امروزه مبادله از طریق پول انجام میگیرد.
تعریف بازرگانی
امروزه واژه ی بازرگانی مفاهیم گسترده ای را شامل می شود. بازرگانی شامل تمامی مراحل تولید یک محصول اعم از تامین مواد اولیه و خام، فرآیند تولید و در نهایت فعالیت های سیستم توزیع و پخش را تا رسیدن به دست مصرف کننده را شامل می شود.
بازرگان یا تاجر
بازرگان یا تاجر به شخصی اطلاق می شود که برای تامین نیاز های افراد اقدام به صادرات و یا واردات کالا می کند. بدیهی است که در این بین باید صرفه ی اقتصادی نیز برای شخص بازرگان وجود داشته باشد. در واقع بازرگانان پلی ارتباطی بین تولید و مصرف کنندگان هستند.
وظایف و امور بازرگانی
همانطور که پیش تر گفتیم بازرگانان پلی ارتباطی بین تولید کننده و مصرف کننده هستند و فعالیت های این افراد حول دو محور کلی است:
1-در محور اول بازرگانان همه ی انرژی خود را در جهت تامین و تدارک مواد اولیه به کار می گیرند تا تولید کنندگان بتوانند نیاز های افراد را تولید کنند.
2- محور دوم فعالیت های بازرگانان در جهت رساندن محصولات تولید شده به دست مصرف کننده است. بطوریکه بتوانند این فاصله را هر چه کمتر کنند و دسترسی به مواد مورد نیاز را برای افراد آسان تر کنند.
اگر بخواهیم رویکرد قانونی و حقوقی تجارت را بررسی کنیم، معاملات بازرگانی به ده دسته ی کلی تقسیم می شوند که ما در اینجا به اختصار به آن ها اشاره خواهیم کرد:
– خرید و یا تحصیل هر نوع اموال منقول به قصد فروش یا اجاره، چه تصرفی در آن شده باشد یا نشده باشد.
– تصدی امور حمل و نقل از راه آب، خشکی و یا هوایی به هر نحوی که باشد.
– هر شکلی از فعالیت که جنبه ی واسطه گری داشته باشد و شامل پرداخت کمیسیون و حق السعی باشد. از قبیل تسهیلات معاملات ملکی، یا پیدا کردن خدمه و یا رساندن تجهیزات و ملزومات
– راه اندازی هرگونه کارخانه و تولیدی منوط به اینکه بتواند نیازی را از جامعه برطرف کند و برای مقاصد شخصی نباشد.
– عملیات حراجی
– تصدی انواع و اقسام نمایشگاه های عمومی و به معرض نمایش گذاشتن تولیدات
– هرگونه معاملات که بین تاجر و غیر تاجر باشد
– انجام عملیات بیمه های دریایی و غیر دریایی
– انجام عملیات مربوط به خرید و فروش کشتی، کشتیرانی داخلی و یا خارجی و معاملات مربوط به این قسم
انواع بازرگانی
اگر بخواهیم انواع بازرگانی را بر حسب موقعیت مکانی و جغرافیایی تقسیم کنیم میتوانیم تقسیم بندی زیر را داشته باشیم:
بازرگانی داخلی
هرگاه اقدامات و فعالیت های بازرگانی در داخل مرزهای کشور انجام شود و به منظور تامین نیاز های افراد از منابع داخلی باشد و داد و ستد از طریق پول رسمی و رایج آن کشور انجام شود، می توانیم از این فعالیت ها تحت عنوان بازرگانی داخلی یاد کنیم.
بازرگانی خارجی
هرگاه فعالیت های بازرگانی و خرید و فروش کالا ها در خارج از مرز های یک کشور انجام پذیرد و هدف از این نوع بازرگانی کسب سود بیشتر، تامین تجهیزات و مایحتاج جامعه با قیمت مناسب تر باشد، از آن فعالیت ها تحت عنوان بازرگانی خارجی یاد می کنیم. بدیهی است که ارز مورد استفاده در این نوع از معاملات پول خارجی(ارز) می باشد.
بازرگانی منطقه ای
هرگاه فعالیت بازرگانی بین چندین کشور هم پیمان انجام بگیرد ما بازرگانی منطقه ای را شاهد خواهیم بود. بازرگانی منطقه ای در واقع بین کشورهایی انجام می شود که به موجب یک قرارداد برای یکدیگر امتیازاتی قائل می شوند و در صورت نبود این قرارداد امتیازات لغو خواهد شد.
در ذیل به چند مورد از اهداف بازرگانی منطقه ای اشاره خواهیم کرد
به وجود آمدن تسهیلات و شرایط ویژه برای بازرگانی
افزایش ظرفیت تولید کارخانه ها
بالا رفتن کیفیت زندگی افراد
فراهم شدن فرصت های شغلی در بین کشورهای هم پیمان
امکان استفاده کشورها از منابع یکدیگر
هم پیمان بودن و اقدامات مشترک در هنگام وقوع خطرات احتمالی و تهدید های منطقه ای
ایجاد یک مانع و سد قوی در مقابل کشورهایی که به نحوی در گروه رقبای آن منطقه وجود دارند.
در این مقاله قصد داشتیم تا شما عزیزان را با مفاهیم پایه ی بازرگانی و انواع بازرگانی اشنا کنیم تا این لغت را از مفاهیم کلی به دور کنیم. امید است با دانستن این مفاهیم کمکی به درک کامل شما از لغت بازرگانی کرده باشیم.