ایران با وجود تحریم های اعمال شده علیه آن، به عنوان یکی از اقتصادهای نسبتا پویا منطقه به شمار میرود و حجم تجارت سالانه آن بالغ بر میلیاردها دلار است. از اینرو بسیاری از بازرگانان و تجار اقدام به صادرات و واردات کالا میکنند. اما باید توجه داشت که برای واردات کالا به صورت قانونی لازم است که برخی از تشریفات اداری و مجوزهای لازم دریافت شود که در ادامه مطلب به آن خواهیم پرداخت.
برای واردات چه کالاهایی باید مجوز دریافت کنیم؟
در وهله اول باید گفت که پیشنیاز واردات بسیاری از کالاها دریافت مجوز است. در نتیجه برای دریافت مجوز باید فعالان این حوزه کارت بازرگانی داشته باشند که میتوان آن را از دفتر بازرگانی کشور دریافت کرد. اما با توجه به قوانین تجاری مربوط به واردات و صادرات کالا، هر شخصی نمیتواند این کارت را دریافت کند.
در ابتدا برای دریافت کارت بازرگانی وارد سایت رسمی اتاق بازرگانی شوید. در گام بعدی یک حساب کاربری در آن ایجاد کرده و مشخصات فردی و گواهی عدم سوء پیشینه خود را ارائه کنید. در صورتی که تمامی اطلاعات شما به درستی وارد شده باشد میتوانید بعد از مدت کوتاهی کارت بازرگانی را دریافت کنید.
در حالت کلی کالاهای وارداتی به سه دسته کلی تقسیمبندی میشوند که عبارتند از:
- مجاز
- مشروط
- ممنوعالورود
از جمله کالاهایی که مراحل کمتری را برای ورود به بازار کشور طی می کنند میتوان به کاغذ و مقواهای مختلف، تجهیزات پزشکی، غذای آبزیان، آهن آلات، محصولات لبنی، تجهیزات مورد استفاده در سردخانه و چادر مشکی اشاره کرد.
برای واردات از کدام سازمان یا ارگانهایی باید مجوز دریافت کرد؟
مجوز سازمان استاندارد
تمامی کالاهای وارداتی مشمول استاندارد اجباری هستند و باید گواهی بازرسی و تایید از این سازمان را دریافت کنند. در حال حاضر به دو روش میتوان مجوز دریافت کرد: یا در مبدا پیش از حمل کالا و یا در مقصد با نمونه برداری و ارسال به آزمایشگاه آکرودیته.
اگر کالاهای وارداتی کمتر از 5 عدد و با ارزش تقریبی سه هزار دلار یا کم تر باشد نیازی به دریافت مجوز استاندارد نیست. البته این نکته را باید در نظر گرفت که اگر واردات کالایی برای چندین بار کمتر از 5 عدد تکرار شود دیگر مشمول این قانون نخواهد بود و باید مجوز استاندارد برای آن صادر گردد. همچنین برخی از کالاهایی که به صورت موقت وارد کشور میشوند نیازی به دریافت مجوز استاندارد ندارند.
مجوز سازمان بهداشت
سازمان بهداشت برای برخی از کالاهایی که در زیر مجموعه مواد غذایی، داروها و محصولات آرایشی و بهداشتی قرار می گیرند پروانه بهداشت واردات به کشور را صادر میکند. پروانه بهداشت در واقع مجوزی از وزارت بهداشت به شرکت وارد کننده کالا است تا بتوانند محصولات را براساس مشخصات خاصی به کشور وارد کنند. در این پروانه سازمان بهداشت ذکر میکند که کالا به صورت بهداشتی و حلال و مطابق با استانداردهای مورد نظر تولید شده است.
مجوز وزارت راه
این مجوز برای آن دسته از کالاهایی مورد نیاز است که توسط شرکتهای غیر ایرانی فعال در زمینه حمل و نقل وارد می شود. اگر این مجوز دریافت نشود گمرک اجازه ترخیص کالای مرتبط با سیستم حمل و نقل را نخواهد داد.
مجوز قرنطینه
مجوز قرنطینه مشمول دو دسته است. دسته اول قرنطینه حیوانی و دسته دوم قرنطینه نباتی را شامل میشود. قرنطینه نباتی، شامل دانههای کشاورزی، بذرهای گیاهی و غیره میشود. در این بین برخی از کالاهای نباتی که ریسک کمی دارند نیازی به دریافت مجوز قرنطینه ندارند.
دریافت مجوز ارشاد
برخی از دستگاه های چاپ و ماشینآلات مخصوص، برای ورود به کشور باید مجوز لازم را از وزارت ارشاد دریافت کنند.
مجوز سازمان انرژی اتمی
برخی از کالاها که ورود آنها به کشور ممنوع است و همچنین برخی از کالاها مانند لیزرهای پزشکی، تلفن همراه، بیسیمها و غیره نیاز به دریافت مجوز از سازمان انرژی اتمی دارند. ناگفته نماند که قبل از سفارش چنین کالاهایی از اعطای مجوز توسط این سازمان اطمینان حاصل کنید.
مجوز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
مجوز مربوط به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مشمول آن دسته از کالاهایی است که برای تفریح و سرگرمی کودکان مورد استفاده قرار می گیرند. به عنوان مثال واردات انواع اسباب بازیها و محصولات تفریحی دیگر از جمله این کالاهاست.