در حال حاضر تجارت داخلی و خارجی بسیاری از کشورها به چهار صورت اصلی انجام میپذیرد که شامل حمل و نقل با استفاده از کامیون، کشتی، قطار و هواپیماست. این سیستم حمل و نقل چهارگانه با عنوانهای حمل و نقل جادهای، دریایی، ریلی و هوایی نیز شناخته میشود. هر کدام از این روشها مزایا و معایب بخصوصی دارند و دانستن اینکه کدام یک برای تجارت مناسب است به بررسی دقیق نیاز دارد.
ما در دنیایی زندگی میکنیم که حمل و نقل سریع اولویت بسیاری از کسب و کارها است. تمام شرکتها این انتظار را دارند که نه تنها محصول در کمترین زمان ممکن به دست مشتریان برسد بلکه ایمنی آنها نیز به میزان زیادی تضمین شود. قبل از اینکه نوع سیستم حمل و نقل را برای کالای خود انتخاب کنید میبایست موارد زیر را به طور کامل ارزیابی و سپس تصمیمگیری کنید.
محصول
ابتدا کالای خود را که قصد انتقال به یک مکان مشخص را دارید مورد ارزیابی دقیق قرار دهید. بدین معنی که آیا محصول شما خطرناک، فاسد شدنی یا نگرانیهای دیگری ندارد؟ از سوی دیگر ابعاد محصول شما در چه اندازهای است؟ در این حالت میتوانید تصمیم اقتصادی و در عین حال معقولی بگیرید.
محل
در گام بعد مکان را در نظر بگیرید. جایی که قصد دارید کالا را از آنجا ارسال کنید و مقصد اصلی که باید کالا در آنجا تحویل گرفته شود. شما قصد دارید کالا را از کجا حمل کنید؟ مکانی که محصولاتتان در آنجا قرار دارد از اهمیت بالایی برخوردار است. آیا به بنادر دریایی، ریلی یا فرودگاه نزدیک هستید؟ اگر جواب سوالات را به دقت پاسخ دهید مطمئنا میتوانید بهترین گزینه را انتخاب کنید.
مقصد حمل و نقل
مقصد حمل و نقل یکی از مهمترین و اصلیترین عواملی است که باید در نظر بگیرید و مجموع مسافتی که باید پیموده شود و تمام ایستگاه ها و ایست بازرسیها را محاسبه کنید.
مصرف کننده
آیا مصرف کننده یک شخص است یا اینکه با یک شرکت طرف هستید و اولویتهای آن چیست؟
ملاحضات خاص
هزینه و دشواری هایی که در هر کدام از روشهای حمل و نقل وجود دارد را به دقت ارزیابی کنید.
مقایسه روشهای حمل و نقل
مهم نیست که چگونه ارسال میکنید. هر کدام از روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند. یافتن بهترین گزینه بستگی به اولویتهای شما در واردات و صادرات کالا دارد. در ادامه به تفکیک تفاوت هر کدام از روش ها میپردازیم.
حمل و نقل جادهای
حمل و نقل جادهای یکی از مرسومترین سیستمهای ترانزیت کالا در نقاط مختلف دنیا است. استفاده از سیستم حمل و نقل جادهای برای آن دسته از کالاهایی که نیاز به ارسال سریع دارند و حجم بار آنها کوچک است گزینه ایدهآلی به شمار میرود زیرا کالا، در کمترین زمان به دست مصرف کننده میرسد.
برخی از کالاهایی که انتقال آنها توسط سیستم حمل و نقل جادهای مناسب است میتوان به قطعات کامپیوتری، ماشین آلات الکتریکی، وسایل نقلیه، قطعات موتور، خواروبار و دستگاه های کشاورزی اشاره کرد.
از جمله مزایای استفاده از این روش هزینه کم آن در مقایسه با حمل و نقل هوایی دریایی است. به عبارت دیگر دسترسی به سیستم جادهای بسیار راحتتر است. در حالی که بسیاری از شرکتها در مناطقی قرار دارند که به خطوط ریلی، سیستم حمل و نقل هوایی و یا بنادر دسترسی ندارند.
حمل و نقل دریایی
حمل و نقل دریایی بیش از 90 درصد روش صادراتی کشورها را به خود اختصاص داده است. به عنوان مثال 70 درصد صادرات ایالات متحده آمریکا از طریق دریا انجام می گیرد. اگر محصول تولیدی شما دارای وزن سنگینی باشد و باید به یک منطقه دور افتاده در خارج از کشور صادر شود، استفاده از این روش در مقایسه با دیگر روش های حمل و نقل هزینه بسیار ناچیزی دارد.
در اغلب موارد از سیستم حمل و نقل دریایی برای کالاهایی که به صورت فلهای صادر می شوند، استفاده می شود. مانند صادرات فلزات، محصولات کشاورزی، لوازم ساختمانی و غیره.
مزایای حمل و نقل دریایی
وزن بیشتری از کالا قابل جابحایی است. از آن جایی که کشتیهای باری طویل هستند میتوانند هزاران تن کالا و مواد را در خود جای دهند. برای صادرات کالاهای فله ای نیز بسیار مناسب هستند و هزینه حمل و نقل پایینی دارند.
با وجود اینکه کشتی سرعت بسیار پایینی نسبت به بقیه سیستمهای حمل و نقل دارد اما امنیت انتقال کالا در آن بسیار بالاست. البته برای آن دسته از کالاهایی که باید سریعا تحویل مشتری داده شوند به هیچ وجه گزینه مناسبی نخواهد بود.
حمل و نقل ریلی
قطار از زمان اختراع تا به امروز نقش موثری در سیستم حمل و نقل جهان ایفا کرده است. با استفاده از سیستم حمل و نقل ریلی میتوان کالاها را به کشورهایی که به دریا راه ندارند ارسال کرد. در اغلب موارد کالاهایی که با قطار ارسال میشوند به صورت فلهای هستند. مانند سنگهای معدنی و پلاستیکی و مواد نفتی.
مزایای حمل و نقل ریلی
حمل و نقل ریلی ظرفیت بسیار بالایی در حمل کالاهای سنگین دارند و میتوانند محمولههای سنگینی مانند زغال سنگ را به نقاط مختلف حمل کند. زمانبندی مشخصی دارند، از اینرو میتوان برنامهریزی دقیقی انجام داد. حمل ونقل ریلی کندتر از حمل نقل جادهای و هوایی است، اما ظرفیت بالای انتقال کالا در آن باعث رغبت بسیاری از تجار برای استفاده از این روش شده است.
حمل و نقل هوایی
حمل و نقل هوایی بهترین سیستم حمل و نقل برای تحویل کالا در اسرع وقت است. این نوع سیستم برای آن دسته از کالاهایی که باید در سریعترین زمان ممکن به دست مشتری برسد مورد استفاده قرار میگیرد.
با وجود اینکه هزینه چنین حمل و نقلی بسیار بالاست اما برای آن دسته از کالاهایی که زمان در اولویت قرار دارد به عنوان یک گزینه ایدهآل به شمار میرود. البته این نوع سیستم حمل ونقل، محدودیتیهایی نیز دارد از جمله ابعاد و وزن کالا. بدین معنی که هواپیما میتواند تا حد معینی از کالا را ارسال کند و نمیتوند از مقدار تعیین شده تجاوز کند.