ایران به دلیل آب و هوای منحصر به فرد خود توانسته، تولید کننده موفقی در میوه های متنوع فصلی با کیفیت مطلوب باشد. این مزیت تبدیل به فرصت شده تا بتواند بخشی از تولیدات خود را به کشورهای مختلف جهان صادر و از این راه ارزآوری قابل توجهی برای کشور فراهم کند. در این میان برخی از کشورها به عنوان بهترین گزینه برای صادرات میوه برای کشورمان به حساب میآیند که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
عراق
کشور عراق در قسمت غربی ایران واقع شده و دو کشور دارای مرز مشترک وسیعی هستند. با توجه به این که بیش از 80 درصد خاک این کشور به دلیل اقلیم خشک آن غیر قابل کشت است، از این رو بخش اعظم نیازهای داخلی خود در بخش میوه و سایر محصولات کشاورزی را از کشورهای مختلف دنیا از جمله ایران تامین میکند. از طرف دیگر، کشور ما بیش از مصارف داخلی میوه تولید میکند، بنابراین کشور عراق را میتوان به عنوان اصلیترین گزینه صادراتی میوه در نظر گرفت.
عراق چه میوههایی را از ایران وارد میکند؟
کشور عراق بیش از 75 درصد میوه های مورد نیاز خود را از کشورهای دیگر تامین میکند و ایران نیز بسیاری از انواع مختلف میوه ها مانند خربزه، خیار، انگور، انجیر، طالبی، سیب، خرما و غیره را به کشور عراق صادر میکند.
از مهمترین دلایل سودده بودن صادرات میوه به عراق میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قوانین مربوط به واردات محصولات کشاورزی سخت گیرانه نیست.
- به دلیل نزدیکی به کشور عراق، هزینه حمل و نقل به این کشور پایین است.
- ارزش پول کشور عراق نسبت به کشور ما بالاست.
- توقعات آنها در زمینه بستهبندی محصولات کشاورزی بسیار پایین است.
کویت
ایران از طریق دریا با کویت مرز مشترک دارد و به عنوان یک همسایه در قسمت جنوب غربی شناخته میشود. این کشور که جزو کم وسعتترین کشورهای حوزه خلیج فارس به شمار میرود، بیش از 90 درصد نیازهای داخلی خود به محصولات کشاورزی و باغی را از کشورهای مختلف تامین میکند.
اما باید توجه داشت که قوانین بسیار سختگیرانهای در بخش واردات محصولات باغی و کشاورزی دارد. تمام کشورهایی که به کویت صادرات دارند ملزم به استفاده از ترموگراف هستند. نوعی ردیاب برای ممانعت از گم شدن، دیر رسیدن و مشکلات مربوط به فساد محصولات باغی و کشاورزی ..
از آنجایی که کشور ما به لحاظ بستهبندی و کیفیت محصولات کشاورزی نسبت به رقبای خود مانند ترکیه عملکرد ضعیفی داشته، نتوانسته در بازار کویت به جایگاهی در شان خود دست یابد. اما این امر به معنای آن نیست که کویت جذابیت چندانی برای صادرات میوه به این کشور به شمار نمیآید.
ایران در صادرات برخی از محصولات کشاورزی مانند پسته، زعفران، بادام و خرما جایگاه ویژهای در این کشور دارد.
عمان
کشور عمان در جنوب شرقی خلیج فارس قرار دارد. این کشور به دلیل قرار گرفتن در منطقه خشک و نداشتن زمینهای حاصلخیز بخش عمدهای از نیازهای خود مربوط به محصولات باغی و کشاورزی را از کشورهای مختلف دنیا تامین میکند. بنابراین عمان را میتوان به عنوان یکی از مراکز صادراتی محصولات کشاورزی کشور در نظر گرفت.
از عمدهترین محصولاتی که به این کشور صادر میشود میتوان به کیوی، هندوانه، خرما، پیاز و غیره اشاره کرد.
روسیه
از آنجایی که کشور روسیه در یک منطقه سردسیر قرار گرفته، امکان تولید بسیاری از میوهها به خصوص، میوههای گرمسیری در آن وجود ندارد. از طرف دیگر به دلیل این که تحریمهای بسیار سنگینی به این کشور تحمیل شده، امکان خرید محصولات مورد نیاز خود از دیگر کشورهای جهان از آن سلب شده است. بنابراین برای کشور ما به دلیل نزدیکی به روسیه و سایر عوامل سیاسی، زمینه مناسبی برای صادرات محصولات کشاورزی به این کشور فراهم شده است.
اصلیترین محصولات صادراتی کشور ما به روسیه شامل خرما، میوههای گرمسیری، پسته، کشمش و سیب زمینی است.
اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که قصد صادرات به این کشور را دارید رعایت برخی نکات مهم بسیار ضروری است که به آنها اشاره میکنیم:
- هنگام ارسال محصولات کشاورزی به این کشور بهترین مسیر را انتخاب کنید.
- فصل صادرات به این کشور را در نظر بگیرید.
- بازار این کشور با وجود قرار گرفتن در تنگنای سیاسی، همچنان میزبان بسیاری از کشورهای مطرح به عنوان صادر کننده است. بنابراین باید رقبای تجاری را زیر نظر بگیرید.
- در نگهداری میوه دقت لازم را داشته باشید.
- بازار روسیه نسبت به بستهبندی محصولات کشاورزی حساسیت ویژهای دارد بنابراین در این زمینه باید نهایت دقت را داشته باشید.
جمعبندی
با توجه به این که کشور ما به لحاظ موقعیت جغرافیایی منحصر بهفرد است، شرایطی فراهم آمده تا بتوان انواع مختلفی از محصولات کشاورزی را تولید کرد. این مهم شرایط مناسبی را برای صادرات میوه و بسیاری از محصولات کشاورزی به سایر کشورها فراهم کرده است.